14 Eylül 2012 Cuma

pokemonun yasaklanmış bölümleri

Beauty and the Beach

Pokémon'un 18. bölümü Asya'nın dışındaki her yerde yasaklandı. Asya dışında her yere Pokémon'un dağıtımını üstlenen 4kids Entertainment'ın yaptığı açıklamada ise sebep bir sahnede James'in kadın kılığa girmesi ve göğuslerinin aşırı dev gibi olması gösterildi.(onun göğüsleri büyükse tsunade samanınki king big chicken menü)

Tentacool ve Tentacruel

Tentacool and Tentacruel, bölümü başta Amerika'da herhangi bir yasak gelmeden yayınlanıyordu. Fakat 11 Eylül Saldırılarından sonra Tentacruel'in bir kuleyi yıkması Amerika tarafından sakıncalı görüldü. Bunun yanında birinin Tentacruel'e tüfek doğrultup ateş etmeye teşebbüs etmesi otoriteler tarafından sakıncalı görüldü ve bölüm yayından kaldırıldı.

The Tower of Terror

The Tower of Terror bölümü de aynı Tentacool and Tentacruel bölümü gibi 11 Eylül saldırılarından sonra zararlı görülerek yayından kaldırıldı.

The Legend of Dratini!

The Legend of Dratini bölümü Asya'nın dışındaki tüm ülkelerde 4kids Entertainment tarafından yasaklandı. Nedeni ise bir bölümde Ash'in kafasına silah dayatılması ve tehdit içermesi.

Electric Soldier Porygon

Electric Solider Porygon bölümü sadece Japonya'da yayına girebildi. Sebebi ise bir sahnede Pikachu'nun elektrik saldırısıyla roketleri durdurmaya çalışması ve roketlerin patlamasıyla etrafın büyük mavi kırmızı ışıklarla kaplanması ve 12hz değerinde yaklaşık 4 saniye boyunca tam ekran 2 saniye boyunca da küçük ekran da görünmesi. Bu sahneyi izleyenlerin çoğu kısa süreli görme sorunları, başağrıları gibi sorunlarla karşılaştı. Hatta bazıları epilepsi ve kısa süreli bilinç kaybına bile uğradı. Japon İtfaiye Departmanı 685 çocuğun (310 erkek, 375 kız) hastanelere kaldırıldığı açıklandı. Fakat sadece iki çocuk hastanede iki hafta kadar uzun bir süre kaldı.

Bilim adamları bu parlayan ışıkların beyine hasar verebileceği hatta nöbet geçirmeye sebep olacağı ve geçirilen 3 nöbetin epilepsi ye neden olabileceğini açıkladı. Fakat bu durum 4000 çocuktan sadece 1 inde görülüyor. Fakat bu oran bile bu bölümün tüm dünyada yasaklanmasına yeterli oldu.

Türkiye'de yalnızca "Tentacool and Tentacruel" ve "Tower of Terror" bölümleri yasaklanmamıştır. Bu yasaklananların dışında ayrıca bilinmeyen bir sebeple hiçbir ülkede yasaklanmayan "Song of Jigglypuff" bölümü Türkiye'de yasaklanmıştır.


(alıntı wikipedia)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder